Wat is de beste wandelsok?
Goede wandelsokken zijn belangrijker dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Door de juiste wandelsok te kiezen kunnen veel problemen voorkomen worden of niet verergeren.
De juiste wandelsok kiezen is niet eenvoudig en blijft altijd een persoonlijke zaak. Een van de belangrijkste eigenschappen van een sok is de vezelsamenstelling. De uitleg hiervan kunt u hier lezen.
De Wandelsok heeft alleen wandelsokken in het assortiment die zijn samengesteld uit Merino wol of kunstvezels, omdat deze materialen vocht kunnen afvoeren en temperatuur kunnen regelen zodat uw voeten droog blijven.
Algemeen
Een groot pluspunt van wandelsokken in vergelijking met bijvoorbeeld katoenen sportsokken: ze zijn anatomisch gevormd.
Veel mensen trekken de veters strak aan. Tijdens het wandelen worden de voeten iets groter. Zeker bij hoge temperaturen of hoge luchtvochtigheid. Strik daarom uw schoen niet te vast. Zeker bij dubbellaag sokken is dit belangrijk anders kan de sok zijn anti-blaar niet doen.
Een aspect dat veel wandelaars vergeten is de vochtdoorlatendheid van de schoen. Als het vocht (=zweet) goed wordt afgevoerd door de sok dan moet het vocht nog afgevoerd worden door de schoen naar buiten. Vraag hier naar bij de aanschaf van uw schoenen. De combinatie van een goede wandelschoen en wandelsokken zorgt voor veel kilometers wandel plezier.
Een goede wandelsok heeft altijd een ingebreide hiel en een 'toe box'. Een ingebreide hiel zorgt ervoor dat de sokken op z'n plaats blijven zitten in de schoen. De 'toe box' of te wel 'tenen doos' zorgt ervoor dat de tenen ruimte krijgen in de sok. Hierdoor worden de tenen niet tegen elkaar gedrukt en kunnen minder snel blaren ontstaan. Er moet voorin de wandelschoen voldoende ruimte zijn om de tenen te bewegen. Controleer dit bij de aanschaf van de wandelschoenen.
Dunne wandelsokken
Een dunne wandelsok geeft al aan dat de dikte dun is. Dit betekent ook dat er weinig demping in het voetbed aanwezig is en dit vermindert het draagcomfort. Wij adviseren om medium sokken te gebruiken als u blaar gevoelig bent en bij wandeltochten met meer dan 25 kilometer.
Bij dubbellaag sokken moeten de schoenen niet te strak geveterd zijn, anders kunnen de lagen niet bewegen en ontstaan er alsnog blaren.
Bij het lopen met een dubbellaag sok heeft u het gevoel dat de schoen los zit, maar dit is de werking tussen de 2 lagen en dit hoort.
Dunne wandelsokken worden gebruikt in normale sport- of lichte wandelschoenen categorie A of A/B.
Medium wandelsokken
Een medium wandelsok heeft een dikker voetbed. Hierdoor is er meer demping tijdens het lopen en geeft meer draagcomfort.
Bent u blaar gevoelig en gaat een meerdaagse lange wandeltochten lopen dan worden medium dikke wandelsokken aanbevolen.
De medium sokken worden ook aanbevolen bij zwaardere of hoge wandelschoenen categorie A/B of B.